CHANTAL VEUGEN     Fotografie en Poëzie   
       
 
Portret

Chantal Veugen is geboren en getogen in Nederweert. Sinds 2000 woont en werkt ze in Maastricht.
De historische stad en de omringende natuur geven haar rust en inspiratie.

Opleiding

Ze genoot diversen opleidingen op het gebied van kunst en vormgeving.
- M.D.G.O Mode en kleding
- Academie voor Industriële vormgeving
- Academie voor Beeldende kunsten
Tijdens haar studie verbleef ze een aantal maanden in het buitenland. Ze studeerde aan de University of Art and Design te Helsinki in Finland en aan Kent Institute of Art and Design te Rochester in Engeland.

In 1997 studeerde ze af aan de Academie voor Beeldende kunsten, haar eindexamen werk werd genomineerd voor de Academieprijs.

Inspiratie

Na haar eindexamen reisde ze anderhalf jaar op eigen houtje de wereld rond. Ze is gefascineerd door de dood en vergankelijkheid. Een thema dat ook weer terug komt in haar werk. Andere interesse zijn o.a spiritualiteit, rituelen, authenticiteit, tradities, culturen, natuur. Tijdens haar reis bezocht ze diversen plekken die daar relatie mee hebben. Zo bezocht ze o.a de Hopi indianen in Noord America, the day af the dead en het mummie museum in Mexico, de crematies in Varanasie in India, de rotsgraven in Sulawesie en rituelen begrafenissen in sulawesie en Balie, Begraafplaats Kiwi island in Australië, Hiroshima en O-Bon festival in Japan, Het terracotta leger in China.

Ideeën

De belevingen van de reis hebben haar beïnvloed. Het gaf haar een nieuwe kijk op de wereld rondom haar en een nieuw bewustzijn. Bij thuiskomst had ze geen interesse meer om kunst te maken als object. Haar idee was kunst is al aanwezig je moet het alleen zien. De kunst van het leven zelf. Door heel bewust te kijken naar de alledaagse dingen rondom ons. Met haar foto’s plaats ze er als het ware een kader omheen zodat het ook zichtbaar is voor anderen. Ze begon met een foto dagboek “Seeing the beauty of an ordenary day”. Alle foto’s werden gemaakt vanuit haar appartement. Foto’s van hele alledaagse dingen, zaken waar je normaal gesproken aan voorbij loopt. Omdat het idee van het beeld van wat het is al is opgeslagen in je hoofd. Een herinnering of herkenning waardoor het moeilijk is de dingen op een andere manier te bekijken. Tijdens het maken van dit foto dagboek viel haar op dat ze veel foto’s had gemaakt van de dakgoot. Deze is zichtbaar wanneer ze haar raam opent omdat ze op een bovenetage woont. Ze werd gefasineerd door de schoonheid van het leven in die dakgoot. En maakte nog meer foto’s. Soms deed een foto haar denken aan een rivier in Australië of een berg in Schotland. Zo’n klein stukje natuur heeft de hele wereld in zich. Dat is toch schitterend, hoe alles met elkaar verbonden is.

Beeld

Ze werkt heel erg in detail en abstractie omdat het de herrinering of herkenning wegneemt. Daardoor kijkt men beter, wat is het dat ik zie. In ieder foto valt steeds weer iets nieuws te ontdekken. Ze zoekt graag naar de perfectie maar die is er nooit zoals zij die zou willen zien. Geneigd om af en toe een blaadje te verplaatsen omdat dat beter in het beeld past. Toch doet ze het niet. Accepteren zoals de dingen zijn en ontdekken dat in die imperfectie perfectie ligt. Dat is de uitdaging. Dat is boeiend. De foto’s worden dan ook niet bewerkt. Een enkele keer worden ze onderste boven in het boek afgedrukt doordat het vervreemdend werkt en het beeld versterkt.

Taal

De combinatie beeld en tekst is kenmerkend in haar werk. Na het nemen en afdrukken van de foto schrijft ze haar eigen teksten bij de foto’s. Het zegt iets over wat zijzelf op dat moment in het beeld ziet. Zonder te dicteren maar open voor eigen invulling. De tekst versterkt het beeld en andersom.
Hoewel ze opgroeide in Limburgs Nederland schrijft ze voornamelijk in het Engels. Misschien omdat ze deze poetischer vind, beinvloed door televisie en muziek. Hoewel Limburgs geen officieele taal is voelt nederland voor haar wel als tweede taal. Waarschijnlijk ook door haar reizen in het buitenland waardoor ze vaak in het engels denkt en is dit ook wat er spontaan naar bovenkomt als ze naar de foto kijkt.

Presentatie

Haar boek was o.a te zien tijdens de tentoonstelling Printing matters in Witte de with te Rotterdam.
Ze presenteert haar werk regelmatig op verschillende kunstmarkten
- Kunstmarkt op het Thorbeckplein te Amsterdam. Voor data informeer per e-mail
- Kunstmarkt in het volkspark te Enschede
- Kunstmarkt op het o.l vrouwenplein te Maastricht
Ook op eigen initatief organiseerd ze regelmatig diversen projecten. Wilt u op de hoogte worden gehouden van haar activiteiten stuur een e-mail naar

 
         
       
Nederlands Nederlands
© Copyright Chantal Veugen 2007